Počela gradnja fabrike za uklanjanje otpada iz mesne industrije u Inđiji

Bez autora
Sep 27 2011

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Nebojša Ćirić i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić označili su danas u Inđiji početak izgradnje prve fabrike za otklanjanje otpada iz mesne industrije po najvišim ekološkim i bezbednosnim standardima EU. Ovo je prva moderna investicija u oblasti prerade biomase i deo je projekta "zelene ekonomije", u okviru koga je od početka mandata ove vlade zaposleno 8.000 ljudi, dok bi dok kraja mandata trebalo da bude zaposleno ukupno 10.000 radnika. Ova fabrika će sa nekoliko kafilerija pokriti preradu životinjskog otpada, a njenom izgradnjom biće ispunjen jedan od uslova EU koji je neophodan da bi Srbija postala izvoznik hrane. Fabrika će početi sa radom u septembru 2012. godine i u njoj će se obrađivati 150.000 tona životinjskog otpada godišnje. Projekat izgradnje fabrike u Inđiji, u kojoj će biti zaposleno približno stotinu radnika, realizovaće belgijsko-srpska kompanija "Energo zelena". Ova kompanija će u fabriku investirati 21 milion evra, kao i sopstveni sistem logistike za prikupljanje životinjskog otpada iz klanica, farmi i firmi iz mesne industrije.

Počela gradnja fabrike za uklanjanje otpada iz mesne industrije u InđijiMinistar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Nebojša Ćirić i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić označili su danas u Inđiji početak izgradnje prve fabrike za otklanjanje otpada iz mesne industrije po najvišim ekološkim i bezbednosnim standardima EU.

Ovo je prva moderna investicija u oblasti prerade biomase i deo je projekta "zelene ekonomije", u okviru koga je od početka mandata ove vlade zaposleno 8.000 ljudi, dok bi dok kraja mandata trebalo da bude zaposleno ukupno 10.000 radnika. Ova fabrika će sa nekoliko kafilerija pokriti preradu životinjskog otpada, a njenom izgradnjom biće ispunjen jedan od uslova EU koji je neophodan da bi Srbija postala izvoznik hrane.

Fabrika će početi sa radom u septembru 2012. godine i u njoj će se obrađivati 150.000 tona životinjskog otpada godišnje.

Projekat izgradnje fabrike u Inđiji, u kojoj će biti zaposleno približno stotinu radnika, realizovaće belgijsko-srpska kompanija "Energo zelena". Ova kompanija će u fabriku investirati 21 milion evra, kao i sopstveni sistem logistike za prikupljanje životinjskog otpada iz klanica, farmi i firmi iz mesne industrije.

Vlada Srbije je ove godine za izgradnju ove fabrike i nabavku neophodne opreme preko Fonda za razvoj odobrila dugoročni investicioni kredit od 300 miliona dinara, a planirano je da bude opredeljeno još milion evra za sledeću godinu.

Izgradnja fabrike za preradu klaničnog otpada u Inđiji realizuje se u skladu sa projektom Vlade Srbije "Očistimo Srbiju" koji se bavi problemom otpada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik